Апелативният специализиран съд потвърди решението на долната инстанция и оправда бившите министри в първото правителство на ГЕРБ Симеон Дянков и Трайчо Трайков и бизнесмена Иво Прокопиев по делото за приватизацията на миноритарния държавен дял в дружеството EVN, съобщи БНР.

Според първата инстанция деянията, за които тримата са подсъдими, не съставляват престъпления. Дянков и Прокопиев бяха съдени за длъжностно престъпление, а Прокопиев бе обвинен за помагачество и подбуждане.

По делото още на първа инстанция свидетелства и тогавашния шеф на Агенцията по приватизация и икономически министър в кабинета Борисов – 3 Емил Караниколов. Според обвинението именно Дянков и възложил на Емил Караниколов да изготви занижена оценка на остатъчния държавен дял от 33 процента от EVN.

Трайчо Трайков е подсъдим за безстопанственост. Прокуратурата твърди, че той не положил грижа за държавните дялове в дружеството, а ги апортирал в Държавната консолидационна компания и след това те са били продадени на фондовата борса.

Присъдата може да се протестира пред Върховния касационен съд.