Х акерска атака е довела до спиране на работата на най-голямата тръбопвородна мрежа в САЩ, съобщава CNBC. Атакувана е била компанията Colonial Pipeline, която осигурява 45% от доставките на гориво за източната част на САЩ.

Тръбопроводната мрежа на компанията включва транспортни системи за бензин, дизел, керосин, масло за домашно отопление. Фирмата доставя и на военните.

Атаката е станала в петък, като хакери са успели да инсталират криптовирус в системата ѝ. Colonial Pipeline съобщава, че е наета фирма за киберсигурност, която да помогне с решаването на проблема, като са уведомени и властите. В момента се работи по сигурното възстановяване на системите. До тогава тръбопроводите са спрени.

Инфраструктурата на компанията осигурява по 2,5 млн. барела на ден. Тя е с дължина над 8550 км. и се простира от Ню Джързи до Тексас и осигурява горива за над 50 млн. души.

Множество институции съобщиха, че са уведомени за проблема и наблюдават или участват в решаването. Информиран е и президентът Джо Байдън.

От компанията Lipow Oil Associates съобщават, че прекъсване на доставките за един или два дни няма да предизвикат сериозни проблеми. Забавяне с четири или повече дни ще причини по-мащабни неудобства и ръст на цените на източния бряг.

За разлика от спирането заради ураган, сега рафинериите работят и продължават да произвеждат, така че недостигът ще бъде компенсиран бързо след възстановяването на транспорта. Проблем може да бъде при по-дълго спиране на тръбопроводите, което да доведе до запълване на складовете и съответно намалявана на производството.

За сега няма много данни за хакерската атака. Смята се, че става дума за криптовирус с цел откуп, а не за хакери, които са подкрепени от чуждо правителство.

 

<!–

$(document).ready(function () {
$(‘#mc-form’).ajaxChimp({
language: ‘bg’,
url: ‘//vesti.us16.list-manage.com/subscribe/post?u=743235ca7b8158bf2506b96fc&id=03e3da1b95’

});
});

Получавай безплатно най-горещите новини от Vesti.bg

–>