Гърция имунизира срещу COVID-19 с J&J от 5 май

Гърция имунизира срещу COVID-19 с J&J от 5 май

Гърция планира да започне ваксинирането срещу COVID-19 с препарата на Johnson&Johnson на 5 май, след като европейският регулаторен орган (ЕМА) подкрепи неговата употреба, съобщиха в сряда здравните власти, цитирани от “Ройтерс”.

“Очакваме решението им в петък и след това решението от националния ни комитет за ваксинациите през следващите дни. Ваксинациите ще започнат на 5 май”, каза Мариос Темистоклеус, отговарящ за ваксинациите в страната. Очакваше се Гърция да започне ваксинации J&J в понеделник, преди да се появят съобщения за много редки нарушения на съсирването на кръвта, свързани с ваксината. “Ваксините са решението на тази огромна здравна криза, това е начинът да си върнем живота”, каза здравният министър Василис Кикилиас.

Гърция планира да ваксинира 2,5 милиона души през май и 4 милиона до юни, каза министърът. За да се ускори процесът, ваксинациите ще се правят и през уикендите и ще се предлагат и в частни клиники. Властите ще отворят платформата за ваксинации за лицата на възраст от 30 до 39 години на 27 април за имунизации с ваксината AstraZeneca. 

Припомняме, че вчера стана ясно, че Комисията по безопасност към Европейската агенция по лекарствата (EMA) е стигнала до заключението, че към информацията за COVID-19 ваксината на американската компания Johnson & Johnson (“Янсен”) трябва да се добави предупреждение за необичайни съсиреци с ниско съдържание на тромбоцити.

Комисията също така е заключила, че тези събития трябва да бъдат посочени като много редки странични ефекти на ваксината.

Комисията към ЕМА подчертава значението на бързото специализирано медицинско лечение. Като разпознават признаците на образуване на съсиреци и ниско ниво на тромбоцити и ги лекуват рано, здравните специалисти могат да помогнат на засегнатите при тяхното възстановяване и да избегнат усложнения. Тромбозата в комбинация с тромбоцитопения изисква специализирано клинично лечение.

относно dovijbg

Проверете също

Ужас, телата на бебетата са пълни с микропластмаси

Сподели В телата на бебетата има 15 пъти повече микропластмаси, отколко при възрастните, този тревожен …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *