Google плати 3 млн. рубли глоба за неспазване на изискванията на Русия

Google плати 3 млн. рубли глоба за неспазване на изискванията на Русия

Google е платил глоба от 3 млн. рубли (малко над 34 000 евро) в Русия за това, че не е премахнал забранена информация от резултатите от търсенето, съобщиха от руския регулатор на комуникациите “Роскомнадзор”. 

“Google LLC плати глоба в размер на 3 млн. рубли за неспазване на изискванията на законодателството за защита на гражданите от зловредно съдържание“, се посочва в съобщението, цитирано от ТАСС.

През 2019 г. руските власти образуваха срещу Google административно дело за това, че не е премахнал забранено съдържание от резултатите от търсенето (размерът на глобата беше 700 хил. рубли, като глобата беше платена).

Мониторингът, извършен от “Роскомнадзор”, е регистрирал, че компанията само частично отговаряла на изискванията на руското законодателство. Това стана основа за започване на производство за повторно извършване на административно нарушение. По-нататъшният мониторинг е установил, че около 30% от връзките към забранено в Русия съдържание оставали в резултатите от търсенето.

През декември 2020 г. с решение на руски съд Google беше признат за виновен за многократно нарушение на изискванията на руското законодателство. Наказанието беше определено под формата на глоба в размер на 3 млн. рубли.

Отбелязва се, че федералният закон “За информацията, информационните технологии и защитата на информацията” поставя изисквания, насочени към защита на гражданите от социално опасно съдържание в интернет. По-специално, той задължава търсачките да изключват показването на територията на Русия на интернет ресурси с информация, забранена в страната.

относно dovijbg

Проверете също

Експеримент: Концерт в зала с 5000 души, тествани за COVID-19 и с маски, не е опасен

Концерт в зала без никаква дистанция между зрителите не предизвиква масово заразяване с COVID-19. Това …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *