Г ермания изведе от експлоатация три от последните си шест атомни централи, придвижвайки се по-близо към целта си за прекратяване на зависимостта от ядрена енергия и пренасочване към възобновяеми енергоизточници, предаде Ройтерс.

Правителството реши да ускори поетапното отказване от ядрената енергия след аварията в АЕЦ “Фукушима” в Япония през 2011 г., когато земетресение и цунами разрушиха крайбрежната електроцентрала в най-тежката ядрена катастрофа в света след тази от Чернобил през 1986 г.

Реакторите в Брокдорф, Гронде и Гундреминген, управлявани от Е.ОН и Ер Ве Е, бяха спрени късно снощи след три и половина десетилетия в експлоатация. Последните три реактора – Изар 2, Емсланд и Некарвестхайм 2, ще бъдат спрени в края на 2022 г.


Източник:
БГНЕС

Компанията “ПройсенЕлектра”, която управлява реакторите в Брокдорф и Гронде каза в свое съобщение от днес, че двата реактора са били изведени от експлоатация малко преди полунощ местно време вчера. Ер Ве Е каза, че реакторът в Гундреминген Це също е спрял да генерира електроенергия вчера вечерта. Изпълнителният директор на “ПройсенЕлектра” Гидо Кнот благодари на служителите за тяхната ангажираност към безопасността:

“Ние направихме решаващ принос за сигурното, щадящо климата и надеждно енергоподаване в Германия в продължение на десетилетия”.

Поетапното отказване от ядрената енергия, която някои хора смятат за чиста и евтина, е необратима стъпка за най-голямата икономика в Европа на фона на амбициозните климатични цели, които си е поставила и повишаващите се цени на енергията.

Шестте ядрени реакторa през 2021 г. са произвеждали около 12% от електричеството в Германия, сочат предварителни данни.

Делът на възобновяемите енергийни източници е почти 41%, следвани от въглищата с малко под 28% и природният газ с около 15%.

Германия планира до 2030 г. да произвежда 80% от електричеството си от възобновяеми енергийни източници.

<!–

$(document).ready(function () {
$(‘#mc-form’).ajaxChimp({
language: ‘bg’,
url: ‘//vesti.us16.list-manage.com/subscribe/post?u=743235ca7b8158bf2506b96fc&id=03e3da1b95’

});
});

Получавай безплатно най-горещите новини от Vesti.bg

–>