Д ържавният глава на Турция Реджеп Ердоган заяви, че мюсюлманите трябва да поемат отговорност за сигурността и бъдещето на цялото човечество, съобщава „Фокус“.

Изявлението на Ердоган е част от видеопослание, което той отправи към Четвъртото общо събрание на Младежкия форум на Организацията на ислямското сътрудничество.

„Свидетели сме на един от най-бурните периоди в човешката история“, каза Ердоган и подчерта, че проблемите със сигурността, тероризма и епидемиите, които постоянно са в световния дневен ред, не позволяват постигането на желания мир и просперитет.

„Тези проблеми, които заплашват цялото човечество, за съжаление са оставили най-дълбоките следи в мюсюлманския свят”, заяви Ердоган.

„Мюсюлманите, които се борят с конфликти, миграция, бедност и болести в огромна географска област, от Сирия до Афганистан, трябва едновременно да се справят с нарастващата ислямофобия и расизъм, особено на Запад. Почти всеки ден четем новини за нашите братя, които са били тормозени и дискриминирани поради вярванията им или дрехите им и то в страни, за които се предполага, че са люлката на демокрацията. Невъзможно е да се продължи този несправедлив ред, в който има глад, война и крайна бедност от една страна, и лукс, разврат и експлоатация от друга“.

Ердоган напомни, че Турция постоянно посочва глобалната несправедливост и обяви, че „светът е по-голям от петте“, визирайки постоянните членове на Съвета за сигурност на ООН – САЩ, Русия, Китай, Великобритания и Франция.

„Никой от нас не може да си позволи лукса само да гледа този ред. Мюсюлманите трябва да поемат отговорност за собствения си мир и просперитет, както и за сигурността и бъдещето на цялото човечество и да повишат тон срещу несправедливостите, на които стават свидетели“, категоричен е Ердоган.

<!–

$(document).ready(function () {
$(‘#mc-form’).ajaxChimp({
language: ‘bg’,
url: ‘//vesti.us16.list-manage.com/subscribe/post?u=743235ca7b8158bf2506b96fc&id=03e3da1b95’

});
});

Получавай безплатно най-горещите новини от Vesti.bg

–>