Експерти за ВСС и Иван Гешев: “Не дали, а кога”

А ко процедурата по предсрочно отстраняване на Иван Гешев не даде резултат във Висшия съдебен съвет, правосъдният министър ще поиска темата да се продължи в парламента.

Това може да стане в Комисията по правни въпроси или специална комисия, съобщиха за NOVA  от Министерството на правосъдието.

Според Янаки Стоилов Народното събрание трябва да поиска изслушване на Гешев и негов доклад по въпросите, свързани с мотивите за неговото отстраняване.

Ще събере ли ВСС достатъчно гласове за отстраняването на главния прокурор Иван Гешев? Темата коментираха в предаването “Здравей, България” по NOVA бившият министър на вътрешните работи Емануил Йорданов и Людмил Рангелов, зам.-председател на Висшия адвокатски съвет.

“Възможно е, но не в този момент. По-скоро въпросът не дали, а кога”, заяви бившият министър на вътрешните работи Емануил Йорданов.

По думите му в момента няма готовност за извършването на толкова радикална стъпка. Въпреки че основанията са налице.

“Както Бойко Рашков, така и Янаки Стоилов, са юристи с висока квалификация. Те не биха предприели каквото и да било действие, ако то не е съобразено с Конституцията и законите”, подчерта той.

“На първо място имам известни резерви дали сега е точно моментът да се направи подобно искане. Но министърът на правосъдието няма избор след като е сезиран от министъра на вътрешните работи със съответен доклад за нарушения, които трябва да бъдат проверени. По същество обаче този сигнал се явява един тест за лоялност на ВСС към главния прокурор Гешев. Нямам никакви съмнения, че ВСС ще издържи този тест. Смяната на главния прокурор изисква мнозинство, а в случая това няма да се случи”, посочи Людмил Рангелов, зам.-председател на Висшия адвокатски съвет.

Искането за предсрочното освобождаване на обвинител номер едно ще влезе като първа точка в дневния ред на Пленума на Висшия съдебен съвет този четвъртък. 

относно dovijbg

Проверете също

Нова заповед на здравния министър за влизане в България

О т четвъртък, 29 юли, българските граждани, лицата със статут на постоянно, дългосрочно или продължително …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *