Да усетиш ЦСКА, грижата и любовта

Да усетиш ЦСКА, грижата и любовта

Повечето от вас знаят коя е Габи и са запознати с нейната тъжна съдба. За другите, ще припомня. Момиченцето е на 6 годинки. Повечето от тях са преминали в тъмнина, защото само два месеца след раждането й, семейството разбира, че тя има огромен проблем с очичките. Лекарите установяват, че Габи има слепване на роговиците. В следствие от което, детето не вижда на 100% с лявото и на 85% с дясното око. Всичко се усложнява от вродената глаукома на двете очи.

Нейният дядо Никола преобръща света, за да избави внучето си от тъмнината. Габи преминава редица операции, включително четири в Германия – за поставяне на импланти, чрез които очният нерв да бъде запазен. Дядото потъва в кредити…

Габи мечтае да види целия пъстър свят, да се наслади на всички цветове, които ние имаме за даденост. Да види усмивката на дядо, да се огледа в очите на мама.

Сега, след направена трансплантация, момичето вижда на 40% с едното си око, но периферно. Предстои поредна операция. Тя ще бъде в Мюнхен, Германия – в средата на ноември. След кампания на ТОПСПОРТ и с помощта на много добри хора, нужната сума от 8000 евро беше събрана само в рамките на няколко дни. Не е първа операция на Габи, не е първа кампания. Винаги в помощ за детето с лични средства се включва и кондиционният треньор на ЦСКА Кирил Динчев. 

Вчера, благодарение на него, на пресаташето Момчил Кръстев, Стойчо Младенов и всички в отбора, подарихме слънчев и красив ден на Габи. Тя посети базата на отбора в Панчарево и се запозна лично с футболистите, които до момента се опитваше да гледа само по телевизията.

Ще опитам да ви пресъздам чувството да усетиш ЦСКА, грижата и любовта… 

Тренировката на “армейците” е насрочена за 17:00 часа. На базата съм още в 16:00. Прави ми впечатление, че треньорите и отборът са тук още тогава. Няма как настроението да е много добро след двата поредни мача без победа, но въпреки това в ЦСКА правят този жест, приемат на драго сърце молбата ми за среща с детето. Даже са подготвили ценен подарък за малката. 

В 16:30, както сме се разбрали, дядото и майката на Габи, пътуващи от Плевен, вече паркират автомобила на базата. С тях е и нейното братче. Вълнението е голямо и трудно може да се скрие. За всеки от това мило семейство. Малката е преживяла много трудности и операции, но духът и е като на истински “армеец”. Габриела е боец, който не се предава. Не е тъжно и депресирано дете. Точно обратното – умна, смела, с чувство за хумор. Тя зарежда с положителна енергия всеки около себе си. 

Стоим пред входа на съблекалнята, а всеки, който мине покрай нас се спира и заговаря Габи. Тя е с най-новата фланелка на ЦСКА, със знака на армията на ръкава и надпис “С нами Бог” на врата отзад. Гледам този надпис и си мисля, че в България има много добри хора, които помагат на други, изпаднали в беда, но накрая зависи именно от него – от Бог… Дано той бъде с Габи в Германия по време на операцията. 

Първо здравенякът Карло Мухар се разтапя по малкото съкровище, обръща й голямо внимание. Габи се интересува от коя държава е той. Следва емоционалната първа среща между детето и Кирил Динчев, който винаги е бил сред най-големите дарители за момиченцето. Динчев гушка Габи и разказва за неговата принцеса, която е почти на същите години. Разпитва подробно роднините й за всичко, свързано със състоянието на красавицата и задаващата се нова интервенция. 

Към Габи с широка усмивка на лице вече крачи и голмайсторът на отбора Жорди Кайседо. Малката първо я е срам и се крие зад мама, но малко след това вече позира за снимка с еквадореца. Впечатлена е от ръста му, от физиката, от гласа му, от всичко… 

Помощниците на Стойчо Младенов вече подготвят терена за тренировката, а Габи иска снимка за спомен до едно от паната, на което е емблемата на ЦСКА и надпис “Още от дете запали моето сърце”. Едва ли го е видяла, но като гледам колко е щастлива – наистина е така, този надпис е изпълнен със смисъл. Динчев и дава една от топките и малката, заедно с братчето си, тича внимателно по терена. Дори със зрение на 40% и само на едното око, опитва няколко изритвания на коженото кълбо и то с голям успех. След това застава на вратата, на която изглежда като малка калинка, кацнала върху огромно дърво. 

Идва кулминацията. Към терена крачи Стойчо Младенов, след него хората от екипа му и футболистите. Треньорът носи топка на ЦСКА с автографи от играчите. Това е изненадата за Габи. Водя я при него, а малката е по-срамежлива от когато и да било. Все пак е център на внимание. Всички са около нея и се усмихват. Тя усеща ЦСКА, а всеки от ЦСКА усеща емоционален заряд от Габи. Сигурен съм в това. Стойчо казва мили думи към малката, след което и дава топката. Тя пък веднага я пуска на земята и започва да я рита с крак, няма търпение, веднага се “включва” в тренировката на отбора. 

Всичко завършва с обща снимка за спомен. Споменът ще бъде вечен и мил за Габи, за нейните близки, които я придружиха. Момичето не видя добре “армейците”, но ги усети. Усети тяхната грижа и любов. Ето заради това ЦСКА е институция, социален феномен. А спортистите трябва преди всичко да бъдат добри хора, защото носят отговорност най-вече пред децата. Те трябва да бъдат пример, добър пример. И аз лично благодаря на ЦСКА за жеста, който направиха. 

Днес Габи се е събудила у дома. За съжаление, не е успяла да се наслади на изгряващото слънце по начина, по който го правим ние. Пак повтарям, за нас е даденост. Събудила се с усмивка. Защото имаше топъл ден, пълен с грижа и любов. Така ще бъде винаги. Вярваме в щастливия край на продължаващата вече 6 години тъжна приказка за малката красавица от Плевен. Която вече е част от ЦСКА.

относно dovijbg

Проверете също

Мартин Камбуров: На 90% мисля, че ще спра с футбола още сега

Мартин Камбуров: На 90% мисля, че ще спра с футбола още сега

Голмайстор №1 на всички времена във футболното първенство на България – Мартин Камбуров почти сигурно …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *