По всичко изглежда, че случаите на тромбоза след ваксинация с препарата на АстраЗенека са случайни – такава позиция изрази д-р Аспарух Илиев, завеждащ лаборатория по инфекции към университета в Берн, като увери, че той самият би се ваксинирал веднага с този препарат.

По думите му, около периода на ваксиниране винаги са възможни случаи на внезапна смърт, но това не означа, че причината е във ваксината и хората не бива да се разколебават, а да се концентрират върху вируса-убиец.

“Това са единични случаи от огромна партида, досега няма други съобщения за подобни проблеми за нея и по всичко изглежда, че е случайност. Когато една партида има технически проблем, тогава страничните ефекти възникват равномерно навсякъде (разглеждал съм такъв случай преди години към немската служба по ваксини). Във Великобритания има над 11 милиона ваксинирани с ваксината на АстраЗенека и няма данни за проблеми със съсирването.” – пише ученият в профила си във Фейсбук.

Припомняме, по-рано днес беше съобщено, че жена е починала в Пловдив след ваксинация с препарата на АстраЗенека. Часове по-късно употребата му беше спряна.

Д-р Илиев коментира и двата случая на тромбоза (запушване на кръвоносен съд) в Австрия, като уточнява, че спирането на ваксинацията за 2 седмици в подобни ситуации е обща практика, докато бъде огласен окончателният доклад.

“Става дума за две жени – на 35 и 49, ваксинирани с ваксина на АстраЗенека 10 дни преди тромбозите си и работещи в болницата в регион Цветл в Австрия. При 35-годишната служителка се получава белодробна емболия и в момента се лекува, докато при 49-годишната настъпват множествени съсиреци и умира. Правилото в тези случаи е два сходни случая с една и съща пратка ваксина да се разглеждат детайлирано и докато трае проверката да се спре временно ваксинирането със съответната партида.” – посочва ученият.

Той подчертава, че първоначалната позиция на Европейската агенция по лекарствата (ЕМА), както и на австрийския регулатор е, че не се открива връзка между здравословния проблем и ваксината.

“Това не се прави на око, а с детайлиран анализ на медицинските истории на пациентките, както и допълнително изследване. Рискът от кръвни съсиреци е увеличен по принцип при жени, при пушачи, при приемане на противозачатъчни, при генетична предразположеност и т.н.” – уточнява д-р Илиев.

Убеден съм, че проблеми няма да има и самият аз бих се ваксинирал с тази ваксина веднага (още чакам моя ред за ваксина). Нека не забравяме важните неща и да се концентрираме не на ваксината, а на вируса-убиец, който вчера отново е взел рекордни жертви.” – казва той в заключение.