В ластите в Северна Индия съобщиха, че опънали мрежа в река Ганг, след като по бреговете ѝ били намерени десетки трупове, за които се допуска, че са жертви на COVID-19, предаде Франс прес.

Министърът на водните ресурси на североизточния щат Бихар Санджай Кумар обяви в Туитър, че е поставена мрежа в Ганг при границата с щата Утар Прадеш, където са засилени патрулите.

Откриването на 71 трупа в щата Бихар съживи страховете от вируса,

който върлува из селските райони на Индия, където живеят две трети от населението ѝ. Според аутопсиите те са починали преди 4-5 дни. Според пресата са намерени и 25 трупа в окръг Гахмар на щата Утар Прадеш.

Местни жители допускат, че труповете са били изоставени в свещената за хиндуистите река от техни близки, които не са имали пари да купят дърва за традиционна кремация или поради липса на място в крематориумите, които са претоварени от починали от COVID-19.

Междувременно

независим преглед на пандемията от COVID-19 установи, че има сериозен провал

от страна на СЗО и на отделни правителства в отговора към пандемията от коронавирус. Панел, създаден от СЗО, нарече отговорът на пандемията „токсичен коктейл”, съобщава Би Би Си ().

Без спешни промени, светът ще бъде оставен на милостта на следващо избухване на пандемия, твърди докладът. В него се казва, че СЗО е трябвало по-рано да обяви огнището в Китай за международна извънредна ситуация.

Независимият Панел за готовност и отговор на пандемията заяви, че Спешният комитет на СЗО е трябвало да действа на първото си заседание на 22 януари миналата година, вместо да чака до 30 януари. Месецът след декларацията на СЗО беше „изгубен”, тъй като

много страни не предприеха подходящи мерки за спиране на разпространението на заразата.

Докладът е съставен в опит да се намерят отговори за това как коронавирусът е убил повече от 3,4 милиона души. В доклада се казва, че СЗО е възпрепятствана от собствените си разпоредби, че ограниченията за пътуване трябва да бъдат крайна мярка, като Европа и Америка губят целия месец февруари, действайки едва, когато болниците им започват да се пълнят.

За да се предотврати нова катастрофална пандемия, докладът предлага ключови реформи:

  • СЗО трябва да има глобален съвет за заплахи за здравето с правомощия да държи държавите-членки отговорни
  • Трябва да има система за наблюдение на болестите, която да публикува информация без одобрението на заинтересованите страни
  • Ваксините трябва да бъдат класифицирани като обществени блага и трябва да има механизъм за финансиране по време на пандемия

<!–

$(document).ready(function () {
$(‘#mc-form’).ajaxChimp({
language: ‘bg’,
url: ‘//vesti.us16.list-manage.com/subscribe/post?u=743235ca7b8158bf2506b96fc&id=03e3da1b95’

});
});

Получавай безплатно най-горещите новини от Vesti.bg

–>