ремиерът Борисов е разговарял в Брюксел с председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен по въпроса с намаляването на употребата на въглища в икономиката. Той уточни, че предстои български експерти да изготвят писмо до ЕК, в което да се посочат всички проблеми, които България ще срещне, ако се премине към скорошно затваряне на топлоелектрическите централи (ТЕЦ).

Ще строим 7 блок на АЕЦ “Козлодуй”

“Подкрепяме борбата с климатичните промени и за опазване на околната среда, заяви премиерът при пристигането си за участие в двудневното заседание на Европейския съвет. Работим активно с ЕК да се намери план за държавите от Централна и Източна Европа, част от чиято енергетика е на въглища. В България близо 60 на сто от енергията се произвежда от въглища”, отбеляза той.

По думите му националните разчети сочат, че страната ни може да понесе намаление с 40 на сто на замърсяването от въглищата. 

“Това беше пределът на нашите сили да се справим сами. Моите политически опоненти говорят как искат да запазят миньорите, мините и ТЕЦ, но доколкото разбрах, в Европейския парламент социалдемократи, десни (извън ГЕРБ), либералите от ДПС, БСП, са гласували за 60% таван”, добави премиерът.

Пет причини цената на природния газ да се изстреля нагоре

“Многократно съм говорил, че искам разговор за бъдещето на ТЕЦ в следващите години. Те отговаряха популистки само, че не трябва да се затварят, а тук в ЕП май са гласували други неща”, коментира още Борисов.

Той приветства предложението на ЕК за въвеждане на общи правила за оценка на епидемичната обстановка в ЕС. 
“Изключително важно е придобиването на ваксини от всички държави в ЕС да бъде прозрачно и справедливо. Всяко затваряне на икономиките вече ще е фатално”, посочи премиерът.

Борисов заяви, че преговорите с Великобритания са много трудни. “Надявам се да се намери компромисно решение, при запазване на единството на ЕС. Времето вече е много малко”, заключи министър-председателят. 

Борисов разговаря с генералния секретар на ЕНП Антонио Лопес

“Европа показа, че може да бъде единна и силна, когато е изправена пред невиждана в историята заплаха. Няма да е преувеличено ако кажем, че именно правителствата от ЕНП имаха ключова роля в изготвянето на спасителния план за ЕС и успешно управляваха пандемията в своите страни. В тази връзка няма как да не Ви поздравим за навременните здравни и икономически мерки” заяви Лопес пред Борисов. 


Източник:
БГНЕС

Антонио Лопес изрази задоволството си от приемането на България в чакалнята на Еврозоната и Банковия съюз.

“Няма съмнение, че влизането в ERM II е признание за успешно проведените реформи в страната. Сигурен съм, че ще извървите пътя докрай. Така ще се гарантира не само траен икономически просперитет, но и ще се повиши значително качеството на живот за гражданите”, коментира генералният секретар на ЕНП.

Борисов и Лопес бяха единодушни, че докладът на ЕК е обективен, а констатираните в него конкретни резултати в борбата с корупцията са добра отправна точка за надграждане на постигнатото. В тази връзка българският премиер отново подчерта, че страната ще се съобрази с абсолютно всички препоръки както на Европейската комисия за гарантиране на върховенството на закона, така и на Венецианската комисия за завършване на съдебната реформа.

Генералният секретар на ЕНП поздрави председателя на ГЕРБ за убедителната победа на частичните местни избори в България, съобщават още от партийния пресцентър. 

“Вижда се, че легитимно избраното българско правителство и управляващо мнозинство се ползват с обществена подкрепа. Разбира се, чуваме и исканията на протестиращите. Ние уважаваме техния глас и смятаме, че редовните парламентарни избори през месец март са най-доброто място да се определи кой ще управлява България в следващите години”, каза Антонио Лопес.

По-рано във Facebook профила си премиерът Бойко Борисов написа:

“В тези тежки времена по време на пандемия, трудните преговори около Брезкит, напрежение в регионите около нас, ЕС трябва да остане сплотен”.

“С колегите от ЕНП обсъждаме актуалните теми преди редовното заседание на Европейския съвет. Изправени сме пред много предизвикателства, но ние от ЕНП имаме нужните опит, воля и сили и ще намерим решения в полза на европейските граждани”, допълва още той.

Борисов: България е увеличила три пъти нетните си активи на глава от населението

Министър-председателят Бойко Борисов е в Брюксел, за да вземе участие в редовното заседание на Европейския съвет.


Източник:
БГНЕС

Във фокуса на разговорите на лидерите са отношенията между Европейския съюз и Обединеното кралство. Държавните и правителствените ръководители на страните членки ще направят преглед на изпълнението на Споразумението за оттеглянето на Великобритания и на състоянието на преговорите за бъдещото партньорство между ЕС и Обединеното кралство. Ще се дискутира подготовката за всички възможни сценарии след края на преходния период, приключващ на 31 декември 2020 г.

Бойко Борисов: Оценката на Moody’s ни задължава да довършим работата си докрай

Изменението на климата също е в дневния ред на Европейския съвет. Дебатът ще се проведе в контекста на представеното от ЕК предложение на План за климата до 2030 г., в който амбицията за намаляване на емисиите в ЕС до 2030 г. е повишена от 40 % на 55 % спрямо нивата от 1990 г.

ЕП: Спор за ситуацията в България

Държавните и правителствените ръководители на страните членки на ЕС ще обсъдят още настоящата епидемична обстановка в следствие на COVID-19, цялостната координация на мерките в отговор на пандемията и въпроси, свързани с разработването и разпространението на ваксина срещу новия вирус.

В рамките на заседанието на Европейския съвет лидерите на държавите членки ще дискутират отношенията между ЕС и Африка, както и други външнополитически въпроси.