Няма да се поколебаем да наложим отново по-строги мерки, заяви премиерът Бойко Борисов на днешното работно заседание със здравния министър Костадин Ангелов и представители на Националния оперативен щаб (НОЩ), съобщиха от МС. 

Изборите идват и си отиват, но животът и здравето в момента са основната задача, мотивира се той. Обяснението му е, че се запазва тенденцията за нарастване на случаите на COVID-19 в страната.

Здравният министър Костадин Ангелов прекратява отпуската си заради предизборната кампания, уточниха от МС. Временно управляващите областни управители приоритетно ще работят с областните щабове по прилагането и актуализирането на мерките срещу COVID-19.

“Трябва да уверим българското общество, че наблюдаваме ситуацията 24 часа в денонощието, защото пандемията в света върви на пълни обороти. Няма да се поколебаем да наложим отново по-строги мерки, колкото и да страдат финансите и икономиката”, заяви Борисов.

Рецепта за справяне с новия вирус няма, но болниците не могат да бъдат поставени в риск, мотивира се той. “Виждам, че българите са уморени от мерките, искат си социалния контакт, но вие сте ме избрали, защото мога да нося отговорност за решенията си. Противник съм на мерките със заповеди, но ако болниците изнемогват, ще наложим ограничения”, каза Борисов.

Премиерът е категоричен, че ваксинацията трябва да продължи активно. Доставените в страната ваксини са над 100 000 дози, което позволява имунизиране на по 15 000-20 000 желаещи на ден.

Половин милион дози се очакват до края на март и началото на април, а само с пускането на електронната система имаме 60 000 записани“, каза той и допълни, че всички ваксинирани групи – като в домовете за възрастни хора, са защитени от заразата.

Лекарства, безплатни ваксини, всичко това е осигурено. Не искам заради политически дивиденти да изпуснем най-добрия модел, през който до този момент преведохме България. Регионалните здравни инспекции трябва да прилагат строг контрол, а областните щабове имат всички права да затварят ресторанти, училища, детски градини, да спират организираните екскурзии и всяка рискова дейност в името на живота и здравето на българите”, каза Борисов.

По думите на здравния министър Костадин Ангелов се наблюдава увеличение на броя на заболелите, на починалите и на постъпващите в лечебните заведения.

След вчерашната среща на министъра с директорите на РЗИ-тата в страната е отчетено тревожната ситуация в 9 области, където заболеваемостта е висока и се отчита висок процент на пробите с британския вариант на вируса. За тези области е коментирано въвеждането на допълнителни противоепидемични мерки, информират от МС.

Най-големият проблем към настоящия момент е бързото запълване на болничните легла. “От друга гледна точка страната е изцяло подготвена както с наличието на предпазни средства, консумативи, медикаменти. Ваксинирането върви с изключително добър темп“, каза Ангелов.

анкета

Трябва ли да има привилегии за ваксинираните?

Виж резултати

Да, защото те са вече защитени
13.8%

Да, защото така може да се стимулира масовата имунизация
18.2%

Не, защото все още няма яснота дали могат да заразяват
19.5%

Не, защото ваксинирането е доброволно
46.3%

Не мога да преценя
2.2%

Главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев заяви, че от четвъртък започва работата на всички ваксинационни кабинети чрез записалите се в електронната система.

“Продължаваме да се надбягваме с вируса”, заяви Ангелов и посочи, че ако тенденцията остане трайна, ще бъдат предложени ограничителни мерки за овладяване на ситуацията в страната. Без значение кое е разрешено и кое е забранено, хората сами трябва да пазят себе си и семействата си, за да има ефект от противоепидемичната дейност“, категоричен беше Ангел Кунчев.

По думите му основната причина за настоящата ситуация е превалирането на британския вариант на вируса. Кунчев добави, че мерките следва да бъдат максимално щадящи за икономиката и за социалната система, но същевременно да не позволят да се достигне връх на заболеваемостта, която ще постави на колене здравната система.

“Положителното е, че където сме направили имунизация, резултатите са положителни”, добави още Ангел Кунчев.

Председателят на Националния оперативен щаб (НОЩ) и началник на ВМА Венцислав Мутафчийски се опасява дали ще стигнат болничните легла. Обезпокоително според него освен показването на заболеваемостта е ръста на смъртността.

Нарастването на случаите може да бъде овладяно само по начини, които са старомодни, но доказали се във времето. Не може да разчитаме, че пандемията ще се самоугаси. Трябва да има мерки. Затова и активно вървят от вчера разговорите заедно с началниците на местните РЗИ-та“, добави Мутафчийски.

Директорът на Националния център по заразни и паразитни болести и член на НОЩ проф. Тодор Кантарджиев информира, че рязкото покачване на случаите в някои области на страната се дължи на британския вариант на коронавируса. “Този вариант доведе и до промяна на възрастовата структура. Все по-млади хора са инфектирани от този щам. Затова е изключително необходимо хората да продължат да спазват сега действащите мерки”, подчерта проф. Кантарджиев.

През следващите 4 седмици ще бъде изключително важно хората да спазват много по-строго мерките и да пазят своите близки, призова директорът на “Пирогов” проф. Асен Балтов.

Продължава приоритетно изпълнението на ваксинационния план от първа до четвърта фаза. Имаме регулярни доставки на ваксини“, докладва изпълнителният директор на Изпълнителната агенция по лекарствата Богдан Кирилов. Общото потвърдено количество за месец март е 300 000 дози и се очаква потвърждение на още 200 000 дози ваксини.

“Имаме вече индикативни количества и за месец април. За ваксината на “Пфайзер/Бионтех” има увеличение с над 2 пъти очакваните доставки за април – около 250 000 дози. За ваксината на “Модерна” – над 80 000 дози и очакваме потвърждение за ваксината на “Астра Зенека”, допълни Богдан Кирилов.