Блинкън на среща със Зеленски в Киев иска да "потвърди непоклатимата подкрепа" на САЩ

Блинкън на среща със Зеленски в Киев иска да “потвърди непоклатимата подкрепа” на САЩ

По време на посещението си в Киев на 5-6 май държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън ще се срещне с украинския президент Владимир Зеленски и ще потвърди подкрепата за суверенитета на страната. Това се посочва в съобщението, публикувано в петък от пресслужбата на Държавния департамент, съобщава ТАСС.

“Държавният секретар ще се срещне в Киев на 5-6 май с президента на Украйна Владимир Зеленски и външния министър Дмитрий Кулеба, както и с представители на украинското гражданско общество”, се казва в изявлението.

Държавният департамент отбелязва, че Блинкън трябва да “потвърди непоклатимата подкрепа за суверенитета и териториалната цялост на Украйна“, която Вашингтон смята за необходима във връзка с “продължаващата руска агресия“.

В същото време държавният секретар ще обърне внимание на реформите за борба с корупцията, която “е ключът към гарантирането на украинските демократични институции, икономическия просперитет и евроатлантическото бъдеще“.

Западните страни през последните седмици многократно изразиха загриженост относно натрупването на руски сили по границата с Украйна

На 22 април руският министър на отбраната Сергей Шойгу приключи дейностите по проверка в южните и западните военни окръзи и нареди до 1 май тази година да се върнат на местата за постоянно разполагане на войските, участвали в ученията.

относно dovijbg

Проверете също

Конгресмен критикува оръжейните доставки за Израел

Конгресмен критикува оръжейните доставки за Израел

Конгресменът от Демократичната партия Александрия Окасио-Кортес разкритикува Съединените щати за продажбата на оръжие на Израел. …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *