Б ългарският суперкомютър “Discoverer”, който официално започна работа днес, е класиран на 91-во място в световната класация на високопроизводителни машини – TOP 500, обяви на пресконференция Петър Статев, председател на Надзорния съвет на “София Тех Парк”.

Машината е с изчислителна мощ от 4,5 петафлопа и върхова производителност 6 петафлопа – петафлоп са хиляда трилиона или един квадрилион операции в секунда.

“Тук преди една година имаше трева. За това време беше направена сградата, монтирана машината и изградена една от най-сложните охладителни системи в страната”, отчете Статев.


Източник:
БТА

“От утре машината започва да се използва и планираме през следващите пет или десет години да вградим графични ускорители, защото клиентите се интересуват от невронни изчисления. Планираме първата платформа за квантова изчислителна машина да бъде тук и да започне обучение на хора, защото това не е стандартен компютър. Има протегната ръка от ЕК за обучение на бакалаври и магистри за използване на суперкомютрите. Предстоят конкурси за създаване в ЕС на цифрови иновационни хъбове и “София Тех Парк” ще кандидатства в тях”, поясни Статев.


Източник:
БТА

“Основното предизвикателство е да използваме пълноценно възможностите на хардуера, затова е важна връзката с науката и научните изследвания. Полза от тези машини има и в образованието. Голямата цел е свързването между индустрии, лаборатории и университети, така че да няма публични инвестиции за едно и също нещо на много места – не сме толкова богати, че да си го позволим”, каза еврокомисарят Мария Габриел.

“Начинанието е скъпо, но е единственият начин е да бъдем модерна нация. Успешни и богати са тези нации, които успеят да внедрят новите технологии”, смята министърът на образованието и науката Николай Денков. “Всичко това ще е само скъп и безполезен хардуер ако нямаме кадри”.


Източник:
БТА

 

<!–

$(document).ready(function () {
$(‘#mc-form’).ajaxChimp({
language: ‘bg’,
url: ‘//vesti.us16.list-manage.com/subscribe/post?u=743235ca7b8158bf2506b96fc&id=03e3da1b95’

});
});

Получавай безплатно най-горещите новини от Vesti.bg

–>