Българите изтеглиха над милион COVID сертификата

Н ад един милион европейски зелени сертификати са изтеглени през Националната здравно-информационна система (НЗИС), съобщи “Информационно обслужване”.

Само за вчерашния ден, когато бяха обявени новите противоепидемични мерки, са изтеглени близо 50 000 документа за COVID-19, като 65 на сто от тях са заявени след 19.00 часа. В момента хората теглят по над 1000 сертификата на минута.

В действителност тази, които разполагат с такъв документ в България, са много повече, тъй като част от тях са ги получили от личните си лекари или ваксинационни центрове на хартия.

Ето как да получим зелен сертификат за COVID-19

Системата за генериране на европейски COVID сертификат, която беше изградена от “Информационно обслужване”, влезе в експлоатация на 1 юни 2021 г. България беше сред първите седем държави, които започнаха издаването на документа, 30 дни преди европейският регламент да стане задължителен за всички държави от ЕС.

“Информационно обслужване” АД издава единствено сертификати в съответствие с изискванията на Регламент (ЕС) 2021/953 на Европейския парламент. Пълният текст на регламента може да прочетете ТУК.

До този момент системата е генерирала общо 1,393 млн. сертификата за завършен ваксинационен цикъл. Близо 10 000 са документите за поставена бустерна доза. Над едни милион са издадените сертификати за негативен резултат от изследване за коронавирус, а над 43 000 са за преболедували COVID-19, които са потвърдени с положителен PCR резултат.

COVID сертификатът – вече и в телефона

Потребителите могат да изтеглят своя електронен вариант на сертификата от сайта на НЗИС и да го съхраняват в мобилните си устройства. През август 2021 г. “Информационно обслужване” АД осигури възможност дигиталните сертификати да се изтеглят във формат PKPASS, което позволява документът да се съхранява в приложение тип “портфейл” на мобилни устройства с операционни системи Android и IOS.

Разработената функционалност облекчава максимално гражданите, които няма да се налага да носят хартиения вариант на сертификата, а също и проверяващите, които лесно и бързо могат да верифицират документа чрез QR код. Сертификатът е достъпен и в PDF формат, който е подходящ за разпечатване на хартия.

относно dovijbg

Проверете също

Карадайъ седна по турски в къща „Ахмед Доган“ (снимки)

dovijdane.com/Политика Мустафа Карадайъ седна по турски пред синия в Балканска къща „Ахмед Доган“ в град …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *