Ако британският вариант на коронавируса се разпространява с този темп, може да очакваме, че в края на март ще има повишаване на заболеваемостта и съответно на смъртността отново, така както е в Ирландия, Нидерландия и Португалия в момента. Това заяви пред Нова телевизия националният здравен инспектор Ангел Кунчев в отговор на въпрос чака ли ни трета вълна на коронавируса. Той обясни, че френските здравни власти вече са направили изчисления, че в средата на март ще са в пика на третата вълна. “Ситуацията у нас е чудесна, в Европа – перспективата е много лоша.

Не е задължително да дойде трета вълна в Източна Европа, но е много вероятно да се сблъскаме с нея”, коментира още експертът.

Кунчев отново обясни, че новият вариант на вируса е много по-заразен, у нас сега 10 души заразяват 6-7, а във Великобритания – 10 души заразяват 27.

Английският щам вече е у нас, каза Ангел Кунчев, но е пренебрежимо нисък процент. Търсени са изследвания на хора, върнали се от Англия, но от 50 изследвания 8 са положителни.

Според изследвания новият вариант на коронавируса по-лесно се предава поради по-голяма концентрация, но протича без сериозни симптоми.

Мен повече ме е страх от южноафриканския отколкото от английския щам. Той е по-неприятен, защото е с по-голяма смъртност, малко намалява средната възраст и по-тежко се кара”, каза обаче здравният инспектор.

По думите му обаче малко страни в Европа са го установили, скоро и в България ще започнат да го търсят в 6 центъра за научни изследвания. Кунчев отговори също, че не може да се каже, че този щам не го покриват ваксините. Специално ваксината на “Модерна” не го покрива, но лесно може да се промени.

За Кунчев е много интересна ситуацията в Израел, затова започва денят си със статистиката от там. По думите му, там има ново разпространение на вируса. “При половината население имунизирано, има много високо ниво на заболеваемост. Разболели са се 0.07% от ваксинираните, което е нисък процент – от няколко милиона са се разболели 22-ма души, при всяка ваксина има такъв процент на хора, които не изграждат имунитет”, обясни здравният инспектор.

Връщане на големите ученици

В училищата, където след 4 февруари се връщат големите ученици, ще се спазва “принципът на пашкула” за несмесване на отделните паралелки, заяви националният здравен инспектор Ангел Кунчев.

По думите на експерта, в момента никой не може да е 100% сигурен дали ще се вдигне заболеваемостта в страната, но отварянето на детските градини и пускането на учениците до 4 клас е показало, че училищата “не са страшно гнездо на заразата”. “Връщането на малките ученици и детските градини не дадоха никакъв ефект върху заразяването, затова решихме да дадем тази възможност с 3 класа от цялата група, да присъстват две седмици в училище”, обясни Кунчев.

Здравните власти обаче са установили, че по време на пандемията има много добър ред в училищата и наличие на дезинфектанти. Каквото може е направено, но остава процент на риск, заяви Кунчев.

Относно безопасното провеждане на изборите – 130 000 души ще участват в изборите – ваксина ще има за всички, каза Ангел Кунчев.

Отваряне на заведенията

Според здравния инспектор обвиненията на бранша са несериозни затова, че в училищата опасността от заразяване е по-голяма, отколкото на ресторант.

“Няма как да се докаже, има обаче точни проучвания за степента на риска в отделните места и там баровете са на едно от първите места, нямам основание да се съмнявам в тези резултати”, каза той.

Кунчев обясни, че ако не се спазят заповедите на здравните власти и изпълнят заплахите си ресторантите да отворят на 1 февруари, ще има санкции.

Ваксини

Относно процеса на масовата ваксинация и снабдяването на страната ни с ваксини, Ангел Кунчев обясни, че всички данни са сочили, че ваксината на “Астра зенека” ще е първата, която ще получи разрешение в Европа и е по-позната на здравните ни власти, тъй като е произведена по позната технология. Неин плюс също бил, че “тя е несравнимо по-лесна за съхранение, така че да не се губят дози.”

Според здравния инспектор ако тръгнат и ваксините на “Астра зенека” заедно с останалите, към края на февруари започва третата фаза на ваксинация на рисковите структури.

“След два месеца ще ми задават въпрос защо са поръчани толкова ваксини, с новите две ще стигнем 18 млн. поръчани ваксини. Ако ми кажете, че у нас ще се ваксинират 6 млн. при поръчани 12 милиона дози, няма да повярвам”, каза още Кунчев.

анкета

Ще се ваксинирате ли срещу COVID-19?

Виж резултати

При първа възможност
42.9%

Не, страх ме е
9.1%

Ще изчакам да мине време
27.9%

Само с руската ваксина
12.4%

Няма такъв вирус
7.7%

Относно видове маски експертът обясни, че шлемът от плексиглас не предпазва, само чисто механично ще спре частиците. “Промяна в оценката на различен тип маски има, има много изследвания, но все пак моето мнение е, че маската пази основно околните, а не толкова болните”, коментира той.

В заключение Ангел Кунчев обясни, че заради изказванията си има по едно-две заплашителни съобщения от непознати на ден по мейла, има и по няколко позвънявания в късните часове, основно – “какви идиоти сме, с пожелания за цялото семейство какво да ни се случи”.